О нама

Биографија ОШ”Слободан Пенезић Крцун“
 


        Данас живимо у 21.веку, а наша школа је почела свој живот средином друге половине 19. века. Зграда школе у Јунковцу подигнута је давне 1873. године, а отворена негде између 1875. и 1877.године. У прво време, школа се налазила преко пута данашње школе, у кестењу. Први учитељи били су свештеници. Првобитни назив школе је био као и назив села. По записима ОШ “Јунковац“ је отворена после школе у Петки, Вреоцима и Лесковцу на подручју данашње општине Лазаревац. По отварању школа је имала 50 ученика. Престарела деца нису ишла у школу. У сва четири разреда није била ни једна девојчица, а четврти разред је бројао свега 2 ученика.

        Настава се одвијала током целог дана, ученици су долазили ујутру и имали одмор у подне  од два  сата и настављали са наставом до увече. Деца из удаљених делова села су носила и ручак са собом. Настава се одвијала у једној учионици за сва четири разреда. Једна просторија је служила као трпезарија за ученике, а једна као преноћиште за ученике чији су домови били прилично удаљени.
1892.године школа је бројала око 100 ученика, а међу њима само једна девојчица(попова ћерка). Женску децу почели су слати у школу тек после Првог светског рата и тада број њих није био велики, свега 7-8 по разреду. Током балканских ратова и Великог рата у школи се налазила болница.


          После Другог светског рата школа је носила назив “Димитрије Туцовић“. Једно време је школа била и непотпуна Гимназија.

1966. године отворена је данашња школска зграда од 2000км2  , са пространим учионицама и великим школским двориштем. Број ученика се кретао од 500 па наниже. У  том периоду ради и вечерња школа за образовање одраслих.

 Од 1966. школа носи назив ОШ “Слободан Пенезић Крцун“.
          1986. године доноси се Споразум о братској и пријатељској сарадњи основних школа “Слободан Пенезић Крцун“ из Јунковца и „Вук Караџић“ из Вишеграда. Сарадња траје до деведесетих година прошлог века и тад је прекинута.
         ОШ „ Слободан Пенезић Крцун“ са седиштем у Јунковцу у свом саставу има и два подручна одељења, и то у Араповцу и Миросаљцима. У матичној школи настава је организована за ученике од првог до осмог разреда, док је настава у подручним одељењима организована ба учнике од првог до четвртог разреда.
             Школа данас има 196 ученика у 14 одељења.